Актуално

11 май - професионален празник на библиотекаря

11.05.16

Размер на шрифта: a |a |a|
galton-org_xs.jpg

Днес – 11 май, министърът на културата Вежди Рашидов изпрати поздравления до всички библиотечни работници по повод професионалния празник на библиотекаря. В поздравителния адрес на министър Рашидов се казва:

 
 

„Уважаеми библиотечни дейци,

 
В деня на Равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий по традиция отбелязваме и почитаме не само паметта на двамата славянски първоучители, но и професионалния празник на една от най-хуманните и благородни професии – тази на библиотекаря. Избран още от древността да бъде пазител на свещените книги и писания и днес той е един от най-всеотдайните труженици на книгата и перото. Професията да си библиотекар е не само място за професионална изява, но тя е и призвание.

Още от античните времена библиотеките са поставяни сред най-почитаните места. В тези храмове е поверено да се съхраняват безценните достижения на човешкия гений. Голяма част от най-великите умове са сред людете, които с достойнство са носили званието „библиотекар“.
 
През годините библиотеките у нас успяха да запазят и доразвият своите основни функции. Тук всеки е добре дошъл. В този дом на познанието, на духа, книгата винаги е била и ще бъде на почит. Малки и големи имат възможността не само да се докоснат до писаното слово, но и да открият нови кръгозори на своето самоусъвършенстване. Библиотечното и информационно обслужване е и отговорност, която всеки библиотекар е поел да носи и да отстоява със своя професионализъм.
 

Скъпи колеги и приятели,
 

Приемете моите искрени поздрави по повод професионалния Ви празник. Бъдете живи и здрави! Бъдете все така всеотдайни и трудолюбиви! Бъдете пример не само за децата си, но и за своите близки, родственици и за всички около Вас.
 

И нека светите братя Кирил и Методий ни покровителстват и дават сили да устоим на трудностите и с увереност да продължим напред!”

всички новини