Актуално

Бойка Асиова гост на Регионална библиотека „ Димитър Талев” - Благоевград

20.04.16

Размер на шрифта: a |a |a|
boika_asiova_buch_de_11539_xs.jpg

Среща с Бойка Асиова на 21 април в зала „Изкуство” на Регионална библиотека „ Димитър Талев” - Благоевград

 

Една среща,  която благоевградчани  чакат с нетърпение. Бойка Асиова  е позната на културната общественост на Благоевград с богатото си и разнообразно творчество.   

 


БОЙКА АСИОВА е родена в Разлог на 16 декември 1945 г. Инженер-химик по образование, с малко практика в управление на индустриалното производство, повече от 30 години тя е журналист. Работи в няколко национални всекидневника. Печата в литературни и други издания. Автор е на 11 книги. Между тях са сборниците с разкази „Сребърна пара” , „Мир вам, сто врабчета” , „Мъжко можене”. Романът й „Яловата вдовица”  беше номиниран за наградата „Хеликон” и получи Националната награда за литература „Николай Хайтов” за 2007 г. През септември 2012 г. романът излезе на немски език в Германия. „Рецепта за камбана”  бе отличена с годишната награда на СБП за есеистика за 2011 г.

 

Нейните търсения в областта на етнокултурата  я довеждат до Запеските – дух втъкан в материята. Новата книга на Бойка Асиова - „Запеските-дух и материя” е посветена на една уникална технология на изработване на запеските - везмо, типично само за Разложкия край. Те са представени като картини и образи, втъкани в облеклото, отразяващи реалния живот на хората, бита и културата им.


 

всички новини