Актуално

Регионалните библиотеки през 2015 г. - Среща на директорите на регионалните библиотеки в МК

24.03.16

Размер на шрифта: a |a |a|
photo_verybig_1436203_xs.jpg

Днес, 24 март 2016 г.q в Министерството на културата се състоя среща с директорите на регионалните библиотеки. По време на нея бяха обсъдени различни въпроси свързани с новия Регистър на обществените библиотеки, както и новия информационен сайт www.bibliobg.org

 

В тази връзка публикуваме и кратка спрака за състоянието на регионалните библиотеки през 2015 г. подготвено от страна на ББИА.

 

„Регионалните библиотеки са в основата на националната мрежа на обществените библиотеки, която осигурява достъп до книги и информация за гражданите на териториален принцип. Сред основните им функции са развитие на библиотечните фондове и предоставянето им за ползване, библиотечно-информационно обслужване, краеведска и издателска дейност, културни и образователни програми, координационна, експертно-консултантска и квалификационна дейност за библиотеките от региона. Регионалните библиотеки оказват съдействие на общинската администрация при реализиране на културната политика в областта на библиотечното дело.

 

За изминалата година 27-те регионални библиотеки отчитат 2 190 914 посещения на читатели, на които са предоставени за ползване 3 788 318 книги и други видове библиотечни материали.

 

Продължава тенденцията библиотеките да предоставят полезна за гражданите информация чрез своите сайтове и това увеличава тяхното ползване. През 2015 г. регионалните библиотеки отчитат над  977 000 виртуални посещения. Над 10 пъти повече са посещенията на фейсбук страниците им. Развитието на дигитални колекции в много от библиотеките прави възможно ползването на интересни материали от фондовете им от потребители в страната и чужбина.

 

Ролята на библиотеките като място за интересни програми и културни събития в общността се потвърждава от организираните 5 116 инициативи със 171 104 участници.

 

За разширяване на своята дейност регионалните библиотеки са привлекли допълнителни средства (от проекти, дарения и други дейности извън държавната субсидия) в размер на 1 026 947 лева. Много от осъществените 132 проекта на библиотеките са с международно участие, което дава възможност за обмен на добри практики с библиотеки както от съседните на България страни, така и от цяла Европа.“

всички новини