Актуално

Отговори на въпроси свързани с вписването в регистъра на обществените библиотеки

23.03.16

Размер на шрифта: a |a |a|
photo_verybig_1436203_xs.jpg

Във връзка с постъпили въпроси, относно подаването на заявление за вписване в регистъра на обществените библиотеки е необходимо да се има предвид следното:

 

1. Поле – „Наименование на библиотеката“

При изписване името на библиотеката, когато обект на регистрация е библиотека към читалище, следва да се изпише по следния начин – Библиотека при Народно читалище “.............“. Изписването става с малки и големи букви. Името на читалището следва да бъде посочено така, както е в документа за неговата регистрация. Когато библиотеката е регионална, то следва изписването да бъде – Регионална библиотека „........“. Отново изписването е с малки и големи букви.

 

 

2. Поле „Акт за създаване на библиотеката“

Полето се попълва само ако има акт или решение за създаване на библиотеката. Не е необходимо да се посочват данни за създаване на читалището.

 

 

3. Поле „Директор/Председател на читалищното настоятелство“

В случай, че става въпрос за библиотека към Народно читалище, то изписва се лицето представляващо читалището по съдебна регистрация

 

 

4. Попълването на данните за читатели, посещения, заети библиотечни документи, абонирани периодични издания, набавени нови библиотечни документи, финансиране, проектите  и др. показатели за коя година се отнасят?

Всички данни са за предходната година и следва да се подават ежегодно до м. март.

 

 

5. Поле "Посещения"

В частта "На организирани събития" се посочват тези събития, които са свързани с пряката дейност на библиотеката, организирани са от нея и са проведени в нея.

В частта "Културни и други библиотечни събития" се посочват тези събития, които са реализирани с участието на библиотеката

всички новини