Доц. д-р Кр. Александрова е новият директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"

Размер на шрифта: a |a |a|
От днес, 26 май, доц. д-р Красимира Александрова встъпи официално в длъжността „Директор” на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, след проведен конкурс.

 
На кратка церемония в най-голямата библиотека в страната и най-стария културен институт в следосвобожденска България доц. д-р Александрова прие поста от досегашния дългогодишен директор - проф. дфн Боряна Христова. Проф. Христова предаде символично на доц. Александрова бюрото, на което е работел и един от най-изявените директори на институцията (1909-1911) – големият български поет, естет и изтъкнат интелектуалец Пенчо Славейков.

 
Дългогодишната директорка на националната ни институция проф. дфн Боряна Христова получи почетна грамота от Министерството на културата за постиженията си в сферата на българската култура и литературно наследство. Проф. Христова благодари за оказаното внимание и изтъкна, че винаги, когато е нужна нейната експертиза и съдействие, ще бъде в помощ на колегите си от  Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”.Доц. д-р Красимира Александрова е с повече от 25 години стаж като библиотекар. В периода 1980-1998 г. е била главен библиотекар на библиотеката на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, а от 2004 до 2013 г. е  директор на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен.

 
Красимира Александрова е и университетски преподавател, ръководител на Лаборатория по библиотечни технологии, комуникации и информиране - LibLab.

 
Научните й интереси са в областта на библиотекознанието и съхраняване на книжовното наследство. Има изследвания в сферата на националната и чуждестранна библиография, както и в дигитализацията на библиотечните колекции.