Актуално

Поздравление на министъра на културата по повод 11 май

11.05.17

Размер на шрифта: a |a |a|
6026_nbkm_11_xs.jpg

Министърът на културата Боил Банов поздрави всички работещи в българските библиотеки по случай професионалния им празник - 11 май.

 

В поздравлението на министър Банов се казва:

 

„На днешния ден – 11 май, по традиция и в съответствие с каноните на Българската православна църква отбелязваме деня на Светите равноапостоли, съпокровители на Европа, Кирил и Методий. България, която даде живот на тяхното и на учениците им дело, днес е достоен член на европейското семейство. Нашата страна все още е единствената, която представлява кирилицата в Европейския съюз. Културният ни принос е безспорен, тъй като до 2007 г. в ЕС имаше само две азбуки – латинска и гръцка. Неслучайно кирилицата е един от трите основни елемента, които съставляват логото за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Радостен съм, че именно културата на страната ни е един от най-преките пътища, допринесли за дълбоката ни връзка с европейските народи. 

 

В този специален ден празнувате и Вие, продължителите на Кирило-Методиевото дело, свързани с един от най-важните храмове, стълбове на българщината – библиотеките. В тях не само се съхранява книжовното богатство на страната ни, но и всички ние имаме възможност да се потопим в света на информацията, да придобием нови знания.

 

Благородна е мисията на онези, които обединяват усилията и образованието си в името на най-стойностното капиталовложение в обществото – развитието на интелектуалната мощ на народа ни. Бъдете здрави и вдъхновени. Желая Ви силен дух и още много успехи!

 

Честит празник!”

 

всички новини