Актуално

2 април - Международен ден на детската книга

02.04.17

Размер на шрифта: a |a |a|
mejdunaroden_den_na_knigata_xs.jpg

На 2 април се отбелязва Международният ден на детската книга. Този празник има повече от 50-годишна история и е разпространен в много страни по света.

 

През 1967 г., по решение на Международния съвет за детската книга ( член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО), 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло. 

От тогава до сега всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.

 

Датата на празника е избрана не случайно. На 2 април 1805 г. в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Едни от най-известните му приказки, с които са израстнали много поколения, са : "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", “Принцесата и граховото зърно" и др.

всички новини