Актуално

Регионалната библиотека в Силистра проведе конференция, посветена на своята 150 годишнина

11.11.20

Размер на шрифта: a |a |a|
124830113_381657143152879_2689273388955746134_n_xs.jpg

Регионална библиотека „Партений Павлович" в Силистра проведе конференция, посветена на своята  150 годишнина

 

С регионална конференция на тема „Достойно минало – европейско бъдеще”, Регионална библиотека „Партений Павлович” отбеляза 150 години библиотечно дело в силистренска област. Форумът се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и е част от събитията, посветени на забележителния юбилей. Празникът започна с откриване на изложба „150 години библиотечно дело в област Силистра”

 

Светла Ангелова – директор на РБ „Партений Павлович” Силистра, в словото си подчерта, че пътят  на силистренския храм на книгата е следвал бурните събития в историята на града. В него е имало и успехи и спадове, и ярки личности, които с делата си са оставили светла диря не само в библиотечната, но и в културната история на Силистра.

 

Галина Раева от Регионална библиотека Силистра представи в презентация делата на някои от забележителните библиотекари създавали, опазвали и работили в библиотеката от нейното създаване през 1870 година до наши дни. Делото на бележития книжовник, „най-борческия предшественик на Паисий Хилендарски” Партений Павлович – патрон на библиотеката, на родолюбивите  спомоществователи от Силистра, помагали безкористно за издаване и разпространяване на възрожденските книги в Силистра през ХIХ век, на Диоген Вичев и останалите библиотечни дейци, спасявали книгите по време на чуждата окупация в  Силистра след 1913 г., с риск за собствената си безопасност бяха част от съдържанието на презентацията „Библиотекарите – преди и сега”. Отбелязаха се и имената на библиотечни дейци от по-ново време, които са предавали своя опит и професионализъм на следващите поколения. Днешните библиотекари са убедени, че посланието, което са им оставили техните бележити предшественици: „Смисълът на човешкия живот е да остави следа след себе си, а няма по-трайна и ярка следа и от духовната” е силно и  днес.

 

Още едно читалище в силистренска област започва своята история преди 150 години – НЧ „Димитър Полянов–1870”, с. Гарван. Библиотекарят Гинка Макриева сподели в презентация какво е съхранено в паметта, какво помнят нашите съвременници и какво завещават на поколенията читалищните дейци.

 

Академичното участие на д-р Сезер Нехат бе на тема: „Библиотеки. Четене. Комуникация – приложено в системата на читалищните библиотеки”. Изложението представи резултати от изследователската практика на д-р С.  Нехат и нови решения, усъвършенстващи библиотечната дейност в читалищните библиотеки.

 

Интересна презентация представи Атанаска Ченева -  библиотекар, в НЧ „Христо Смирненски–1940”, село Ситово. Читалището тази година отбелязва своята 80 годишнина. Съхранените традиции и обичаи, съчетаването на художествената самодейност с библиотечните инициативи бяха емоционално споделени от библиотечния специалист.

 

Читалищните библиотеки в силистренска област отговарят достойно на предизвикателството, наречено COVID -19. Това представи Елена Радева, секретар на НЧ „Дочо Михайлов-1906”, село Бабук. Библиотеката работи пълноценно, спазвайки противоепидемичните мерки и успява да бъде привлекателен център за децата и възрастните потребители и в трудните условия.

 

Конференцията приключи с представянето на Детски отдел – Регионална библиотека Силистра, който тази година отбелязва 60 години от обособяването си като самостоятелно обслужващо звено. Силвия Тончева и Ника Георгиева представиха историята, личностите и някои от инициативите на отдела през изминалите десетилетия.

 

Модераторът на конференцията Красимира Няголова – главен библиотекар, пожела на участниците да действат, мислят и чувстват позитивно, защото днес е много важно хората на духа да се обединяват и да работят заедно.

 

Участниците в конференцията бяха поздравени от д-р Мария Стойчева – председател на Общински съвет – Силистра, Елица Тодорова –общински съветник. Поздравителни адреси изпратиха господин Емил Радев - евродепутат и посланик на българските библиотеки, Ивелин Статев – областен управител на Силистра, Д-Р Юксел Ахмед – кмет на Община Дулово и Савина Цонева - директор на РБ "Априлов - Палаузов", гр. Габрово.

 

Материалът и снимките към него подготвен от Регионална библиотека "П. Павлович" в Силистра"


 
 
 

 

 

всички новини