Актуално

Българската общност по света отбелязва 24 май

24.05.20

Размер на шрифта: a |a |a|
7224_bnr_xs.jpg

Българската общност по света отбелязва 24 май с тържестен концерт, който ще се излъчва едновременно в 12 града 

Събитието е под патронажа на Mинистeрството  на културата и се осъществява с подкрепата на БНР
 

На 24 май в 12.00 часа българско време започва празничният концерт, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието, което е под патронажа на Министерството на културата, ще се предава едновременно в 12 града по света. То ще бъде достъпно в интернет пространството на 11-те български културни институтa зад граница, както и на сайта на БНР в София. Празничния концерт може да гледате ТУК.

 
Събитието се организира в сътрудничество с Българското национално радио и включва специално подбрани записи с изпълнения на негови състави – Детския радиохор, Вокалната група „Радиодеца“ заедно с Биг бенда на БНР, Оркестъра за народна музика с диригент Димитър Христов и солисти – ученици и студенти от водещи средни и висши училища по изкуствата – Ивайло Петков (АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“), Мария Бечева (НУФИ „Широка лъка“), Стоян Чалгънов (ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград); Живко Иванов (НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив); Невена Джахова (НУФИ „Широка лъка“), Божидар Христов (НУФИ „Филип Кутев“ – Котел), „Трио Гайди“ – Божидар Маринов, Иван Йорданов, Йордан Йорданов (НУИ „Добри Христов“ – Варна), Петя Панева (НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София). Публиката ще може да чуе и види и виртуоза на кавала Теодосий Спасов.

 
Към проекта, иницииран от БКИ – Варшава, се присъединяват и останалите български културни институти - в Берлин, Братислава, Будапеща, Виена, Лондон, Москва, Париж, Прага, Рим и Скопие.

 
От там посочват, че в затруднената от епидемичната обстановка културна дейност навсякъде по света събитие в такъв формат е чудесна възможност за честване на светлия празник 24 май с качествена българска музикална продукция, както и начин за обединяване на българските общности и приятелите на българската култура в различните региони на Европа и света.

всички новини