Актуално

Инициативи на Регионална библиотека „Д. Талев” в Благоевград, по повод отбелязване празника на града

20.09.16

Размер на шрифта: a |a |a|
blagoevgrad_xs.jpg

На 05 октомври  Благоевград ще отбележи своя празник, свързан с освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония  и присъединяването им към майка България. За Благоевград това е знаменателен ден. На този ден преди 104 години изконната мечта на българите от Македония се е осъществила. В Благоевград празнуват всички, но културните институти са най-активни при подготовката и отбелязването на това събитие.

 


 

Отделни събития, свързани с празника на Благоевград:

 

  • На 3 октомври от 17,30 часа в библиотеката ще бъде представена книгата на Доц. Д-р Иван Петров „Войната в Македония”. Тя е богата на факти и документи за събитията в този край от началото на века. На срещата ще присъстват историци, преподаватели от двата университета, студенти и ученици от горните класове.

  • На  3 октомври от 12.10 часа в Читалнята на Детски отдел ще бъде представена литературна композиция под надслов „Освобождението на Горна Джумая – 5 октомври 1912 г.” Участници в тържеството ще бъдат ученици от Трето основно училище „Д. Талев”  с ръководител г-жа Весела Вангелова. Те ще представят исторически и художествени текстове за събитията, свързани с освобождаването на Благоевград.

  • На 4 октомври от 11 часа в зала „Изкуство” ще бъдат отбелязани 50 години от смъртта на Димитър Талев. Участници ще бъдат седмите класове на Трето основно училище „Д. Талев”. Ще бъде представена презентация за историческата ситуация, за която Талев написва тетралогията си „Железният светилник”, „Преспанските камбани”  „Илинден”, и „Гласовете ви чувам”. Ще бъде открита изложба от детски рисунки на теми „Благоевград – минало настояще и бъдеще” и „Илюстрации от художествени произведения на Д. Талев”. Ще чуем автентичния глас на Талев, а също и словото на Райко Вардарски по повод откриване на църквата в Преспа (от романа „Преспанските камбани”).  Млади наследници на големия писател ще представят своите творби.

 

всички новини